Certyfikat
Tak
Powiat Nowomiejski / Gmina Grodziczno
Mąka Pszenna 5 kg i 10 kg
Mąka 100% naturalna, nie posiada polepszaczy ani enzymów poprawiających właściwości wypiekowe.
Młyn w Rynku jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, a także posiada certyfikat Produkt Warmia Mazury, który potwierdza wysoką jakość naszych produktów połączoną z lokalnym pochodzeniem.
Typ 550
Ten typ jest idealny do "cięższych" wypieków. Na przykład do ciast drożdżowych, a także racuchów czy pączków. Można ją również wykorzystać do wyrobu pierogów, makaronów, klusek i chleba tostowego.
Mąka pszenna jest również dostępna w typach: 500, 650, 750 i graham (mąka razowa).
Typ 500
Ten typ mąki ma wiele zastosowań. Można ją wykorzystać do: ciast o bardziej zwartej strukturze - w szczególności kruchych, półkruchych i parzonych (ale też francuskich i półfrancuskich), naleśników i omletów, wyrobu makaronów oraz różnorodnych klusek, pierogów, kopytek i knedli, a także zagęszczania zup czy sosów.
Typ 550
Ten typ przydaje się do "cięższych" wypieków. Na przykład do ciast drożdżowych, a także racuchów czy pączków. Można ją również wykorzystać do wyrobu pierogów, makaronów, klusek i chleba tostowego.
Typ 650
Typ mąki 650 używa się do wyrobu pieczywa.
Typ 750
Ten typ jest idealny do wyrobu chleba zwykłego.
Mąka razowa (graham)
Z tej mąki można piec pieczywo typu graham i krakersy.
Więcej informacji na www.mlynwrynku.com